top of page
  • 16:00 - Gjallarhorn - "Rococo Variations" (Edward Gregson)"
    Dirigent: Adam Cooke Rococo Variations av Edward Gregson ble utgitt som en felles bestilling av British Open og NMF til henholdsvis British Open i 2008 og NM i 2009. Verket er i likhet med Tsjajkovskijs verk under samme navn basert på et kvasi barokk-tema som, til tross for sin originalitet, faller inn under tidligere kjente barokk-temaer i karakter, både melodisk og rytmisk. Rococo Variations består av seks satser, alle er dedikert til ulike brass band-komponister, som på hver sin måte har preget utviklingen av repertoaret til denne typen ensemble gjennom siste halvdel av forrige århundre. Etter det innledende barokk-temaet får vi høre satsene...: Toccata - en rask og energisk variasjon med konstant varierende taktarter og store kontraster i musikalske farger. Siciliana - en rolig og ettertenksom variasjon med solistinnslag i både kornett, eufonium, sopran-kornett og flygelhorn. Waltz - variasjonen som er tettest knyttet opp til originaltemaet med framtredende og virtuose solistinnslag i kornett, eufonium og horn. Moto Perpetuo - en ny rask og energisk variasjon med store kontraster i taktarter og musikalske farger. Lament - variasjonen som utgjør det emosjonelle hjertet i verket med konstante endringer i musikalske teksturer og farger, spesielt underbygget av den mystiske midt-delen. Fugal Scherzo - den avsluttende satsen er som navnet tilsier en scherzo bygget rundt et fuge-tema. Satsen er virtuos i karakter og avsluttes med en triumferende reprise av åpningstemaet. Gjallarhorn Musikkorpset Gjallarhorn ble stiftet i 1948 og har de siste tiårene vært et fast innslag både i Siddis Brass og NM. Korpset har de siste årene hatt et stort musikalsk løft. De har etablert seg som et solid korps i de øvre divisjoner, oppnådd gode plasseringer i konkurranser og levert konserter som publikum har satt stor pris på. Korpset deltok for aller første gang i Elitedivisjonen i NM 2019 etter å ha vunnet 1. divisjon i 2018, det er et godt bevis på den utviklingen korpset har hatt. I årets NM deltar de i 1. divisjon.
  • 16:25 - Randaberg Musikkorps - "Dimensions" (Peter Graham)"
    Dirigent: Pål Magne Austnes-Underhaug I 1983, bare 25 år gammel, skrev Peter «Dimensions» som et bidrag i en komponistkonkurranse – og stykket vant! Året etter ble det godkjent til bruk som kvalifisering til National Championships of Great Britain. Stykket har en balansert 3-delt struktur, hvor delene er hurtig – sakte – hurtig. Det inneholder solistiske innslag fra de fleste instrumentgruppene i korpset. Stykket er mye benyttet – og er dermed velkjent for de fleste! Randaberg Musikkorps Randaberg Musikkorps holder til på Randaberg like nord for Stavanger. Korpset består av musikanter i alle aldre som stortrives i lag med hverandre og har musikken som fellesinteresse. I tillegg til å delta i konkurransene Siddis Brass og NM, er korpset aktivt i lokalmiljøet, og deltar på arrangementer gjennom hele året. Korpset ble stiftet 13. november 1979, og fylte 40 år i fjor. Som del av jubileet arrangerte korpset, sammen med Randaberg Skulemusikkorps, seminar- og konserthelg sammen med Brazz Brothers i september. Dette var en inspirasjon både for små og store. Korpsets faste dirigent er Pål Magne Austnes-Underhaug, og han dirigerer også korpset under NM.
  • 16:45 - Alexander Brass Band - "Brass Metamorphosis" (James Curnow)"
    Dirigent: Morten Hansen Brass Metamorphosis av James Curnow, er som tittelen antyder, et sett med variasjoner basert på et originalt tema. Hver av de fem variasjonene er i ulike stiler; den første er en livlig rondo, den andre er langsom og intens, den tredje en smidig scherzando, den fjerde sakte og uttrykksfulle og den femte majestetisk og det hele avsluttes storslått i en mektig triumf.
  • 17:05 - Riska Brass Band - "Olympus" (Philip Harper)"
    Dirigent: Espen Westbye Stykket ble komponert i 2011 og ble brukt som pliktnummer i det regionale britiske mesterskapet i 3.divisjon i 2012. Stykket varer i ca 11 ½ minutt og består av 5 deler. Åpningen; Opening Ceremony, er en fremstilling av en fanfareaktig og feiende åpningsseremoni som uten stopp går over i et vogn-race; The Chariot Race, i full fart med dundrende hover og en heroisk melodi. Vogn-race var jo en av de viktigste øvelsene i det forhistoriske greske lekene. Det var et minne om det spennende løpet da kong Oenomaus ble slått av sin svigersønn, og Zevs sitt barnebarn, Pelops. Pelops vant fordi han jukset. Stemningen i musikken viser oss noen paralleller til ulike utfordringer også dagens atleter opplever. Så følger en sakte og mystisk passasje; The Temple of Zeus at Olympia. Inne i tempelet var en statue av Zevs, ett av de 7 undrene i det gamle Hellas. Denne delen fører oss rett til The Olympic Flame, vi hører en lyrisk, bred melodi som presenteres i flere instrumenter etter tur, intensiteten og tempoet øker, og det ender i det som forestiller en stor flamme. I den siste delen; The Olympic Truce, presenteres den olympiske ide om samarbeid og om å holde fred og la krigen stoppe mens lekene varer. Den hymnelignende melodien kommer tilbake og slutten av stykket gir en følelse av optimisme og global feiring. Riska Brass Band Riska Brass Band har i løpet av året en rekke faste spilleoppdrag i tillegg til større prosjekter med jevne mellomrom. Korpset deltar årlig i underholdningskonkurransen Siddis Brass, hvor gode resultater de siste årene har gitt mersmak for videre musikalsk utvikling. I februar deltok korpset for første gang i NM og fikk en flott 3. plass i 5 divisjon. Korpset jobber aktivt med å være synlige i musikkmiljøet i regionen. Dette året runder korpset 40 år.
  • 17:25 - IMI Brass - "Portrait of a City" (Phillip Sparke)"
    Dirigent: Halvor Gaard "Portrait of a city ble skrevet av Philip Sparke tilbake i 2002. Komponisten forsøker å fange noe av atmosfæren og det som kjennetegner byen London – hans egen hjemby. Men dette er musikk som skal kunne beskrive nesten hvilken som helst storby der ute. Stykket er delt inn i tre satser som hver skal beskrive ulike karakteristikker ved denne storbyen. 1. Skyline I en storby kan det være millioner av mennesker, og denne satsen forsøker å beskrive travelheten man kan oppleve i byen. I tillegg ønsker musikken å beskrive det mangfoldet av ulikheter man finner der. 2. In autumn London endrer karakter med årstidene. Om våren er det vakkert og om sommeren fullt av turister fra hele verden. «Om høsten» kan det være overraskende ensomt og tomt. Musikken forsøker her å vise noe av stemningen i en av byens store parker en tidlig og tåkete oktobermorgen. 3. Downtown Londons natteliv med restauranter, kinoer og klubber finner man i området West End. Om dagen kryr det av travle shoppere, mens om natten kommer lokale og tilreisende sammen for å utforske distriktet. «Downtown» beskriver alt som er spennende med dette området. IMI Brass IMI Brass ble stiftet i 1938 og holder til i IMI kirken på Tjensvoll i Stavanger. Korpset deltar på Siddis og NM brass, og spiller konserter og andre spilleoppdrag i løpet av korpssesongen. IMI øver tirsdagskvelden og har alltid plass til flere nye musikanter.
  • 17:45 - Stavanger Brass Band - "Myth Forest" (Stig Nordhagen)"
    Dirigent: Allan Withington "Myth Forest" (Hestefalltjønn) ble skrevet som et bestillingsverk av NMF til EM brass i Oslo. Om pliktnummeret sier Stig selv: «Ikke langt fra der jeg bor, inne i skogen, ligger Hestefallstjønn. Dette stykket er en beskrivelse av tjernet, med stemninger man kan føle og ane». Han starter med soloppgang tidlig om morgenen og avslutter med tusser og troll som danser til langt på natt. Han har tatt utgangspunkt i seks ulike deler for sine beskrivelser: 1: Sunburst 2: Bugs and Birds 3: Black water abyss 4: Water lilies 5: Echo from the other side (dvergmål) 6: The creatures of the forest are dancing into the night SBB spilte stykket for første gang som selvvalgt på NM 2014. Samme år hadde vi det med oss på turné til USA. Stavanger Brass Band Stavanger Brass Band ble stiftet i 1981 og er et korps som gjennom alle år har ligget helt i toppsjiktet blant norske korps. Stavanger Brass Band er velkjent som konkurransekorps. De siste årene har korpset også vært nyskapende i norsk korpsbevegelse med tanke på turnèer i utlandet, utvidet konsertprofil og nyskapende musikk. Til våren planlegger vi flere nye prosjekter med spennende solister på ulike konsertarenaer. Vi skal også delta på Oslo Brassfestival. Stavanger Brass Band er vertskap for den årlige underholdningskonkurransen Siddis Brass. Det er den viktigste begivenheten for norske brass band ved siden av NM.
  • 18:15 - Skeie Brass - “Viking Age” (Thierry Deleruyelle)
    Dirigent: Nigel Fielding Korpset spiller “Viking Age”' av Thierry Deleruyelle. Durata: 11:15. Komponisten er ung (født 1983!), fransk - og skriver musikk for symfoniorkester, blåseorkestere og solister. Han er også perkusjonist. Vikingtiden var som kjent en tid med store eventyr og voldsomme kamper, men også en tid for handel og kultur. Stykket 'Viking Age' er fra 2017 og består av fire satser: Northern Men, Explorer, Raids and Heritage. Skeie Brass Skeie Brass ble stiftet i 1989 og holder til på Hundvåg i Stavanger. Korpset har medlemmer i alderen ca 20 – 60+. 30-års-jubileet sist år ble feiret med tur til England og deltakelse i den tradisjonelle, britiske konkurransen Whit Friday – noe som resulterte i ikke mindre enn fem priser! Dessuten var det jubileumskonsert med masse publikum i november. Nigel Fielding har vært dirigent siden 2010. Det er i år 19. gang korpset deltar i NM.
  • 18:35 - Stavanger kommunes Korps - "Variations on Maccabeus" (Kevin Norbury)"
    Dirigent: Morten Øvrebekk Temaet i dette stykket dukket først opp i Händels oratorium Judas Maccabeus med teksten See, The Conquering Hero comes. Senere er melodien mye brukt i kirkelige sammenhenger og i Norge kjenner vi den med teksten: "Deg være ære, herre over dødens makt." Flere komponister har brukt temaet i sine komposisjoner, bl.a. skrev Beethoven 12 variasjoner for piano og cello. I dag får vi høre Kevin Norbury sin tolkning hvor han først presentere temaet i sin helhet og videre presenterer det i fire variasjoner. Stavanger Kommunes Korps Stavanger Kommunes Korps ble opprinnelig startet i 1891, da som by orkester, men ble oppløst under 2.verdenskrig. En gjeng med kommuneansatte startet så et husorkester i 1980 og dette har utviklet seg til et full verdig Brass Band slik det fremstår i dag. Korpset består fortsatt av en del kommune ansatte men er åpent for alle og vi er spesielt glade for å ha en fin gjeng skolekorps musikanter med oss. Korpset markerer seg ellers i kulturlivet med å arrangere egen serie Paviljong konserter og Korpsfest Stavanger som avholdes siste helg før sommerferien hvert år. Korpset deltar i 3.div på NM etter å ha vunnet kvalifiseringen i høst. Korpsets faste dirigent siden 2006 , Morten Øvrebekk leder korpset i dag. Han ble i 2019 utnevnt til vinner av Stavanger Kommunes Kulturpris for sitt mangeårige gode arbeid innen korpsbevegelsen.
  • 18:55 - Gjesdal Brass Band - "Royal Parks" (George Lloyd)"
    Dirigent: Jonas Skartveit Rogne Royal Parks Skrevet av George Lloyd til EM for Brass Band i København 1985. Stykket består av tre satser som beskriver ulike sider ved offentlige parker i London (The Royal Parks). 1: Dawn Flight. Fugleflokkene vekker parkene til live. 2: In Memoriam. Til minne om de drepte musikerne i militærorkesteret Royal Greenjackets som spilte i en paviljong i Regent’s Park i 1982 da den ble sprengt av en terroristbombe. 3: Holidays. Beskriver den avslappede og sorgfrie stemningen Londonerne og deres familier opplever når de bruker parkene til underholdning og utflukter i fritiden. Gjesdal Brass Band Gjesdal Brass Band er et voksenkorps fra Sør-Rogaland som i 2020 feirer 120 årsjubileum. Gjesdal Brass Band verdsetter musikalsk utfoldelse og er kjent for sitt sosiale miljø blant korpsets medlemmer. Korpset har sterke lokale røtter i Gjesdal, men medlemmene er fra hele Jæren. Over halvparten av medlemmene kommer fra nabokommunene, fra Stavanger i nord til Hå kommune i sør.
  • 19:15 - Stavanger Brass Band - "The Turing Test" (Simon Dobson)"
    Dirigent: Allan Withington Alan Turing er regna for å være en av de viktigste grunnleggerne innenfor dagens datateknologi. Turing løste den kjente kodemaskinen kalt «Enigma». Det er ikke ment å være programmusikk men Simon ønsker å få fram følelsene og fargene i Turing sitt liv. Stykket er bygd opp av flere ulike deler, men blir spilt som en helhetlig sats. Det handler blant annet om tanker rundt starten av den biodigitale form og hans inntreden i det akademiske og vitenskapelige verden. Maskiner som Turing utviklet som kunne gi matematistiske svar på teoretiske problemer. Han jobbet som kodeknekker under 2.verdenskrig og reddet millioner av liv ved å knekke kodede meldinger frå tyskerne. Komposisjonen er et forsøk på å vise Alan Turing sitt fargerike og emosjonelle liv. Første seksjon (A-F) er for å vise kunstig intelligens i maskiner og Turings entrè i de akademiske og vitenskaplige kretser. Store deler av komposisjonsmaterialet er basert på algoritmer som er laget av noen av hans maskiner. Stykket består av en kontinuerlig kamp mellom den harde robotaktige, digitale klangen mot det skjeldne, varme og velklingende strukturen som representerer det komplekse i en «Turing Test». Stavanger Brass Band Stavanger Brass Band ble stiftet i 1981 og er et korps som gjennom alle år har ligget helt i toppsjiktet blant norske korps. Stavanger Brass Band er velkjent som konkurransekorps. De siste årene har korpset også vært nyskapende i norsk korpsbevegelse med tanke på turnèer i utlandet, utvidet konsertprofil og nyskapende musikk. Til våren planlegger vi flere nye prosjekter med spennende solister på ulike konsertarenaer. Vi skal også delta på Oslo Brassfestival.
  • 19:45 - Sola Brass Band - "Earthrise" (Nigel Clarke)"
    Dirigent: Gwyn Evans Kom og bli med oss på en reise ut i rommet. Med høy fart og mye kraft forlater vi jordens gravitasjonsfelt, på vei mot månen. Og derfra, fra månens bakside, der alt er fargeløst, reiser jorden seg. Som det eneste fargerike objektet i rommet. Synet tar pusten fra deg – det er som om all farge er etterlatt på jorden. Når jobben vi er kommet for å gjøre er utført, vender vi igjen nesen mot jorden. I rundt 40 000 kilometer i timen flyver vi inn i jordens atmosfære, og lander med et plask i Stillehavet. Earthrise, et av de mest kjente fotografiene i historien, ble tatt 24. desember 1968 under Apollo 8-ekspedisjonen til månen. Fra månens fargeløse bakside reiser den fargerike jorden seg over månen. I et stykke, delt i tre seksjoner, har komponist Nigel Clarke har prøvd å fange begeistringen og forventningen som Apollo 8-ekspidisjonen brakte med seg. Et musikalsk portrett av forfatter og flyver, Anne Morrow Lindberg, sin beskrivelse av Apollo 8 sin «take-off»: «Slowly, as in a dream, slowly it seemed to hang suspended on a cloud of fire and smoke. Then followed the noise – a shattering roar of explosions, a trip-hammer over one`s head, under one`s feet, through one`s body. The earth shakes, cars rattle, vibrations beat in the chest. A roll of thunder prolonged, prolonged, prolonged.» Len deg godt tilbake og nyt turen! Sola Brass Band Sola brass band ble stiftet i 1984 som SUBB, Stavanger ungdomsbrass band. Allerede året etter skiftet korpset navn til Sola brass band. Korpset har i dag et aldresspenn fra 15-54 år. Korpset jobber jevnt for å holde et høyt musikalsk nivå. Korpset ledes i dag av vår vår faste og engasjerende dirigent Gwyn Evans.
Klang av messing - program.png

© 2024 Musikkorpset Gjallarhorn

bottom of page